zaterdag 9 januari 2016

Bij de politie

Dat ik een groot fan ben van de politie moge duidelijk zijn. Op Twitter volg ik diverse dienders en ik vind het altijd reuze interessant wat ze tijdens hun werk meemaken. Een van de agenten die ik volg is Piet Kats, hij blogt over zijn werk http://politieverhalen.blogspot.nl en dat is erg leuk om te lezen. Hij schrijft op een bijzondere manier over wat hij en zijn collega's zoal meemaken tijdens hun werk.

Mijn passie voor de politie zat er al vanaf jongs af aan in. Ik vond het altijd schitterend en wilde als klein meisje niets liever dan werken bij de politie, automonteur worden of cabaretière. Geen van deze drie is gelukt. Het werk bij de politie bleek door mijn beperking geen optie. Als autist is het niet gemakkelijk om aan het werk te gaan bij de politie, simpel omdat je een paar essentiële vaardigheden mist. Ik vond dat bijzonder jammer. Iets wat je zo graag wil maar wat domweg niet kan, dat is een hard gelag. Ik heb het nog geprobeerd als vrijwilliger. Helaas, ook hier geen succes hoewel ze van mening waren dat ik voor een andere vrijwilligersfunctie bijzonder geschikt was. Ik ben even de naam kwijt van die functie. Helaas was die functie toen niet beschikbaar.

Een van mijn maten heeft een hekel aan de politie en noemt hen allemaal matennaaiers. Ik vraag me echt af waar die haat jegens de politie vandaan komt. Ik ben ook wel eens bekeurd door een agent. Geflitst en van de bagagedrager van mijn fietst gerukt. Dingen die voortkwamen uit mijn eigen gedrag. Rij je te snel en word je geflitst? Dan is dat toch echt je eigen schuld. Er zullen onder de politiemensen echt wel een paar dienstkloppers zitten maar ik kan me niet voorstellen dat de gemiddelde diender het leuk vindt om een aantal uren achter elkaar in een Ford te zitten met een flitsapparaat. Ik zie op Twitter met regelmaat berichten verschijnen over het feit dat de administratiekosten betreft een proces verbaal weer omhoog is gegaan. Onlangs kwam Henk Buis, diender in Almelo en alom bekend in het nieuws omdat hij zijn volgers vroeg of hij nu wel of niet een boete uit moest schrijven voor een dame die per abuis op een invalideplek had geparkeerd. Het bleek een dame te zijn die in de bijstand zat. De boete was hoger dan de waarde van haar auto. Over het wel of niet schrijven valt te twisten, wat het wel aantoont is dat niet iedere agent er op kikt om een bon uit te schrijven. Het is per situatie verschillend en aan de agent wordt gevraagd om de inschatting te maken, maar ook om te schrijven terwijl dit soms tegen zijn/haar gevoel ingaat.

Een tijd terug speelde FC Twente de bekerfinale tegen Ajax. Er was veel ME aanwezig in hartje Enschede. Met mijn ex-vriendje gingen we natuurlijk kijken op een groot scherm. Ik vond al die ME prachtig en liep naar een ME-er toe en tikte hem op zijn schouderbeschermers. Vol blijdschap keek ik hem aan en wilde graag even in het busje kijken. Dat mocht. Een van de ME-ers bleek voor Ajax te zijn en we maakten lol. Er werd een foto gemaakt en ik tikte een andere ME-er op zijn helm. Het was leuk, er werd wat geklierd en mijn vriendje en ik vervolgden onze weg. Ik las later in de krant dat er iemand was gearresteerd omdat hij/zij een ME-er op de helm had getikt. Ik was het niet. Ik denk dat het ook te maken heeft met hoe jij je opstelt.

Met Heracles ging ik een tijdje mee naar uitwedstrijden. Soms moesten we wachten tot we het stadion binnen mochten. Er was een keer een moment dat jongens van de harde kern van Heracles stoeiden met de politie. Niets aan de hand en het gevolg was dat het fouilleren zonder problemen verliep. Niet elke agent is, zoals een maatje van me dat noemt, een matennaaier. Het is maar net hoe jij jezelf opstelt. Ben je iemand die alleen maar de boel wil verstieren en om aandacht roept? Dan krijg je die ook. Werk je mee en maak je een lolletje, laat je zien dat je van goede wil bent, dan kan je een hoop bereiken.

Juist doordat de mensen van de politie steeds vaker bloggen, Twitteren of Facebook gebruiken krijg je inzicht in wat zij nou doen en wat zij tijdens hun werk tegenkomen. Ik vind dat een mooi fenomeen want op deze manier krijg je een mooie inkijk in het reilen en zeilen van de politie. Piets Kats heeft een aantal volgers, bezoekers waar ik jaloers op kan zijn. Zo zie je, als je open bent, eerlijk bent kan je een hoop bereiken. Laten we wel wezen, hoeveel jongetjes wilden vroeger maar wat graag politieagent worden?

5 opmerkingen:

 1. Als ex-horeca portier, heb ik veel respect voor het werk wat zij doen en zeker na de gezamenlijke trainingen en dankzij de goede samenwerking en communicatie, heeft dat veel bij gedragen aan de veiligheid en rust in de binnenstad! We konden op elkaar reken en dat geeft je zelf veel rust! Gezien zij de handhavers van de wet zijn, hebben wij buiten de horecagelegenheid totaal geen bevoegdheid, want daar zijn wij niet voor opgeleid! Maar toch werden we er wel eens bijgehaald, dat er iemand uit het publiek geplukt moest worden en onze taak was het publiek op afstand houden en rustig houden, gezien je als portier meer respect afdwingt, dan de professionals, konden de zij de persoon in kwestie rustig in de boeien slaan! Ondanks dat zij een wapen dragen en wij het hebben van onze straatkennis en grote. Doen wij relaxed werk, want ik zou er niet aan moeten denken, om met loeiende sirenes naar een zwaar geval te moeten en meestal als eerste ter plekke zijn, assisteren, alles bij elkaar rapen en de horror wat je ziet en daar denken de burgers niet aan en dat ze er ook voor hun zijn! Ik maak een diepe buiging voor het werk wat zij doen! Echt Respect!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ontzettend herkenbaar. Ook door mijn beperking kon ik mijn droom niet verwezenlijken :een baan bij de politie.
  Ik volg ook vele agenten op Twitter, Facebook en instagram. Piet kats en henrieke schoonekamp ook via blogspot.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een leuke blog en helemaal mee eens. Het is de toon die de muziek maakt. Ik frons ook soms mijn wenkbrauwen bij die idiote bedragen van een verkeersboete. En die moet ik dan uitschrijven. Ik vrees soms om het bedrag te noemen, hoewel sommigen het echt verdienen. Maar in vergelijking met de straffen die winkeldieven krijgen lijkt het wel of je de doodstraf krijgt. En wie heeft het dan gedaan? De politie...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En op dat moment worden jullie er wel op aangekeken terwijl iemand anders er over beslist (kabinet/rechter/?) Terwijl volgens mij handhavers er af en toe een sport van maken om zoveel mogelijk boetes uit te schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En op dat moment worden jullie er wel op aangekeken terwijl iemand anders er over beslist (kabinet/rechter/?) Terwijl volgens mij handhavers er af en toe een sport van maken om zoveel mogelijk boetes uit te schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen

Het is een beest

"Die Nacht öffnet ihren Schoß Das Kind heißt Einsamkeit Es ist kalt und regungslos Ich weine leise in die Zeit" Depressie is ...